Ja, så idag lagade vi ju alltså allting själva. Spännande spännande. Här är det vi fick fram:
- Brunt ris med vildris. Här skulle vi använda tryckkokare för första gången i våra liv och vi failade totalt och helt totalt, hälften blev bränt och hälften var okokt men det gick att äta! Vi blandade alltså bara hälften basmatiris och hälften vildris, tillsatte lite havsalt och lät tryckkokaren göra resten.
- Pumpasoppa. Detta skulle vara en squashsoppa men vi bestämde oss för att göra en pumpasoppa istället. Vi hackade pumpa(med skal eftersom den är organisk, annars, gör utan skal!) ganska små och la det i vatten
, vi la även i en liten bit äpple. Sen lät vi det koka tills det blev mjukt och mosade det sedan med stavmixer. Då la vi i hackad lök och lät det koka ett litet tag till. Vi pyntade med lite rostade pumpakärnor. - Stekta grönsaker. Här skulle det egentligen vara helt andra ingredienser men vi fick ta det vi hade. Det blev strimlad savoykål, diagonalt strimlad chikory, tunna strimlor med röd paprika och svarta sesamfrön. Vi stekte grönsakerna i en oljeblandning gjord på olivolja och örter. Tillsatte lite havsalt mot slutet.
- Bönpasta. Vi tog de bönorna som var över från dagens lunch och körde de med stavmixern tillsammans med Nattomiso (miso med bryggris.), olivolja, en liten liten vitlöksklyfta och shoyu. (Detta fick vi faktiskt beröm av från Mieke :))
Vi fick även för oss att göra Gomashio(sesamfrösalt) eftersom det vi hade just hade tagit slut.
Vanligtvis på bordet så står det gomashio med havsalt och det var det vi ville göra, men sedan blev vi exprimentsugna och bestämde oss för att göra sesamshoyu och sesamvitlöksshoyu också.
När Mieke kom hem sa hon: "Jag ser att ni har försökt göra gomashio. FÖRSÖKT." Shoyugomashiona hade vi gjort för blöta så de skulle bara hålla i några dagar. Inte så bra. Men havsaltshoyun var hon nöjd med! Duktiga vi.
Så här gör man för att göra gomashio:
Sesamfrön och shoyu i en suribachi.
Lägg sesamfrön i en sil, blöt dem. Stek de sedan torra i en stekpanna. När de börjar hoppa ganska mycket är de klara. Tag direkt ur dem ur stekpannan helst direkt ner i suribachin. Stek sedan havsalt i stekpannan lite kort. Häll de sammen med sesamfröna. Sen är det bara att börja mala, och mala och mala, och mala och mala. Smaka av till och från för att se till att det är tillräckligt med salt eller ännu värre så det inte är för mycket salt. När sesamfröna är ganska mosade är det klart. Du bestämmer själv hur mosade du helst vill ha dem.
Shoyugomashio tänker jag inte skriva om sedan vi failade med det.
Från vänster:
Shoyugomashi, vitlöksshoyugomashi och havsaltgomashi.
På toppen ser vi suribachin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar