fredag 23 september 2011

Matinfo; Tofu

Tofu (豆腐; tōfu, kinesiska: dòufu) är en färskostliknande produkt gjord av sojabönor. Tofu används ofta som ersättning för mjölkprodukter i produkter för veganer,mjölkallergiker eller laktosintoleranta. Genom sin neutrala smak kan tofu smaksättas och användas till många olika saker, exempelvis glass, vegetarisk köttimitation, vegetarisk ost, etc.

Japansk tofu säljs oftast i två hårdhetsgrader. Hård tofu kallas bomullstofu (japanska木綿豆腐, momendōfu) och mjuk tofu kallas silkestofu (japanska 絹漉し豆腐, kinugoshi tōfu).

Tofu tillverkades först i Kina, men har spridits med den buddhistiska vegetariska kosthållningen.

Tofu kan köpas i olika hårdhetsgrader i kinesiska och japanska mataffärer och är en basvara inom det asiatiska köket.

Tofu är en av flera sojamjölksprodukter som finns i det kinesiska och japanska köket.


-Wikiwikiwikipediaaaa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar