Här får ni en till vacker googleöversättning! Länk till engelsk text finns längst ner på sidan :)
Perilla frutescens (syn. Perilla nankinensis (Lour.) Decne.) Är en ätbar ört och prydnadsväxt i Lamiaceae familjen. Dess vanliga namn är Perilla, och kallas ibland biff växt, kinesiska basilika, vildbasilika, lila mynta, skallerorm ogräs eller Coleus sommar.
Dess blad används som livsmedel i södra Kina, Japan och Korea och dess frön används för att göra matolja i Korea. Ibland är frönamalda och lagts till soppa för smaksättning i Korea. Det har ocksåanvänts i traditionell kinesisk medicin i mer än två tusen år.
Det finns röda och gröna Perilla. Den röda Perilla har röda blad och används mest i fisk grytor i södra Kina. Den gröna Perilla är mer vanliga i koreanska och japanska cusines. Koreaner görainlagd grön Perilla med röd chili pulver och soysauce. Japanskaäter sashimi med gröna Perilla.
Perilla frutescens var. frutescens (egoma på japanska) och Perillafrutescens var. crispa (Shiso på japanska) är mycket lika växter och deras frön är svåra att skilja även med svepelektronmikroskop.Deras smak, är dock helt annorlunda. Oljan pressats ur P.frutescens var. frutescens i många områden i sydöstra och östraAsien under den historiska perioden och det är fortfarandeanvänds för att täcka cookies på landsbygden i Korea. I århundraden i Japan, var det också en viktig källa för olja till oljelampor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar