HAHA värsta googletranslateinlägget hittills. Engelsk länk hittar ni längst ner.
Suribachi (すり鉢 eller 擂 钵, bokstavligen: slip-skål) och surikogi(すり こぎ eller 擂 粉 木, bokstavligen: mala-pulver-trä) är en japansk mortel. Dessa murbruk används i japansk matlagning för att krossa olika ingredienser såsom sesamfrön.
Den Suribachi är en keramik skål, glaserat på utsidan och med en grov mönster som kallas Kushi-no-mig på oglaserade insidan.Denna yta är något liknande ytan av oroshigane (rivjärn). Densurikogi mortelstöt är gjort i trä för att undvika onödigt slitage påSuribachi. Traditionellt har virket från Sichuan peppar trädet används, vilket ger en lätt smak till maten, men numera andra träslag är vanligare. Skålarna har en diameter från 10 cm till 30 cm. För att använda Suribachi skålen ligger på en halkfri yta, t.ex.en gummimatta eller en fuktig handduk, och surikogi används för att slipa materialet. Nyligen har blivit plast versioner av Suribachiockså populärt, men de har en mycket kortare livslängd.
Den Suribachi och surikogi anlände i Japan från Kina runt 1000AD. Den murbruk användes först för medicin, och först senare för livsmedel.
En större storlek japansk murbruk som används för att pundet ris ären vanligen med en mortelstöt som kallas kor.
Det högsta berget på Iwo Jima, Mount Suribachi är uppkallad efter denna köksenhet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar