måndag 2 januari 2012

SEITANMAKEN



 Okej, igår gjorde jag ett litet projekt, som faktiskt slutade helt underbart fantastiskt bra!
Vem hade kunnat tro att det var såhär enkelt att göra...dum dum duuh...SEITAN!

Enkelt och billigt till och med! (eller ja, jag använde mig av ickeekologist vitt vetemjöl :S kan vara därför det blev så mycket billigare än att köpa färdiggjord seitan)

Hursomhaver! Såhär gör man:

Nr. 1: Blanda vetemjöl och varmt vatten tills det blir en kakdeg.

Nr. 2: Täck degen med hett vatten. Låt stå i minst tio minuter. Jag lät det stå 30 min. Nr. 3: Knåda degen nere i det varma vattnet ett litet tag. 

Nr. 5: Häll degen över i en sil.
Skölj kallt vatten över.
Och knåda och knåda tills det får en
trådliknande konsistens

Nr. 6: Forma degen till bollar.
Nr. 8: Lägg ner bollarna i kokande vatten.

Låt koka tills de flyter upp till
ytan eller 5 min.

Nr. 9: Tag ut bollarna och låt kyla ner. Nr. 10: Tillsätt en bit kombu i kokvattnet ocg lägg tillbaka bollarna. Tillsätt nu en del shoyu, kanske ca en sjättedel, och valfritt lite ingefärajuice. Koka bollarna i 45 - 60 minuter.
Nr. 11: Servera bollarna direkt, eller skär upp dem och stek, eller he dem i en glasburk med lite av vattnet från kokningen. Pga. saltet i shoyun håller seitanbollarna i åtminstone en eller två veckor, säkert längre än så, har inte hunnit pröva det än. :)

 Tempurastyle Pumpa

Mixa mjöl, arrowrotmjöl, vatten och salt till en ganska tjock smet. Värm upp friteringsolja i en liten kastrull, checka värmen genom att peta en ätpinne i botten, om det bubblar är det varmt nog. Täck pumpbiten med mjölblandningen och sen ner i oljan, låt fritera tills gyllen utsida. Lägg på papper, eller i vårt fall en kökshandduk, för att suga åt sig den överflödiga oljan.

Här är friteringen i full gång!

Vi hackade seitanbollarna i små bitar och stekte tillsammans med kokad persiljerot, majs och morötter i tändstickestyle. Vi stekte det i lite olja men mest lite av vattnet från seitankokningen. Vi pyntade med hackad persilja.

 Servera tillsammans med en fin pressad rödkål, vitlöksshoyu på pumpatempuran, gårdagens bovete pyntad med rostade wakamebitar och rostade sesamfrön (wakamashio). För att göra det extra fint, pynta med en färgglad rädisa i fin blomform.

Smaklig måltid!
MUMS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar