måndag 2 januari 2012

LUSSEKATTER!


 Ja! Gula lussekatter!
Jag och Anne lagade lussekatter till lucia då vi var hemma i Belgien men tyvärr använde vi sju år gammal saffran så det blev ingen saffranssmak och ingen gul färg. Därför var jag tvungen att laga det nu när jag var hemma i Bergen.
 Så ja, här kommer recept!

  • 5 dl rismjölk  (inte soja och inte havremjölk; soja är livsfarligt och havremjölk gör degen torr och den får inte densamma sötman)
  • 1,5 dl rismalt
  • 4 msk mandelpasta
  • 100 g. olja (solros, sesam el. liknande)
  • 800 g. mjöl (eller tills degen är jämn)
  • 150 g. kastanjemjöl
  • 1 pkt. färsk jäst (50 g)
  • 0,5 g. saffran
  • 0,5 tsk havsalt
  • 1 tsk kardemumma

Smula jästen i en skål. Värm mjölken, ris malten, mandelpastan och oljan till 37C. Tillsätt lite av vätskan till jästen och rör till jästen är upplöst. Tillsätt resten av vätskan. Blanda i salt, saffran och kardemumma. Börja nu tillsätta mjölet, mixa och tillsätt tills degen blivit jämn. Väldigt viktigt att degen inte blir för torr!
Täck skålen med en ren kökshandduk och låt stå på ett varmt ställe i ca. en timma.
Forma sedan degen i fina former och placera på plåt med bakplåtspapper.
Decorera med russin, mandelflak eller andra goda/fina ting och låt bullarna stå under handdukar i två timmar. (kom ihåg att de kommer växa sig väldigt stora så var försiktig med storleken i utgångspunktet)
Baka i ugnen på 220C i ca 8 minuter.

För att kolla om de är färdiga: ta ut en plåt och banka med fingret på undersidan av en bulle, låter det ihåligt? Då är de färdiga!

 

Innan degen jäst första gången.



Efter en timmas jäsning ser den ut såhär!




 






Här har vi just lagat de i fina former, nu ska de stå i två timmar till!



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar