Ville bara skryta med mitt fina matlager. Grönsaker i ena boxen, torrvaror i andra. Mums! |
Hej allesammen. Detta är den första måltiden jag lagat helt själv utanför Miekes kök. Är sjukt stolt så detta blir självklart ett blogginlägg.
Först och främst. Jag fann ett recept i en bok med "äkta norsk mat" där de gjorde något som nästan lät som en nishime men med bubbelvatten istället. Var för spännande för att inte pröva måste jag säga.
Morotsnishime m farris
Först stekte jag morötterna nån minut i lite olja, i kastrullen jag använder till resten av receptet. Sen tillsatte jag bubbel vatten så det precis täckte botten av kastrullen. Plus lite till. Tillsätt ca 1,5 msk vit miso. Koka upp och sätt sedan spisen på ettan, låt koka i ca 20 minuter, eller tills vattnet är bortkokat. Tillsätt lite hackad grön del av purjolök och stek igen med lite olja i ca två minuter. Klart.
Morötterna blev fantastiskt mjuka men ändå krispiga, vet inte om detta har att göra med bubbelvattnet eller inte men det var kul att pröva, borde ha gjort en med bubbel och en med vanlig för att faktiskt finna ut skillnaden. Får väl göra det någon annan gång.
Vitkålspurè
Skär vitkål i stora bitar. Koka upp vatten och tillsätt lite olja och vit miso. Koka vitkålen tills den är helt mör, ta ut ur vattnet och låt kylas ner. Mixa sedan i mixer tillsammans med lite vitlöksshoyu, sitronjuice och rosmarin. Håller i åtminstone tre/fyra dagar. Hade det till maten men blev lite mycket så, smakade på skiva, wonderful!
Så ja, där fick ni recept på fantastiskt pålägg alldeles gratis! Hoppas ni blev glada.
Ingefärsmarinerad rökt tempeh
Vanligtvis då jag har velat ha ingefärsmarinerad tempeh har vi sprutat på lite ingefärsjuice och låtit den stå fem minuter och sedan stekt den, men nu sprutade jag på ingefära flera timmar i förväg, tillsatte även lite olja i förväg så det skulle riktigt suga sig in. Tempehn blev fantastisk god, jag mixade den även med timjan innan jag stekte men det rekommenderar jag bara lite halverst, är säkert godare med tempeh som inte är rökt.
Sen på denna tallrik har jag något fantastiskt jag fann i en asiatisk shop. Det är mosade mungbönor blandade med sjögräs och formade till små hårda plattor. Innehöll inget konstigt så var tvungen att köpa dem. Det jobbiga är bara att alla instruktionerna står på "asiatiska" så förstår inte riktigt hur det ska tillagas. Jag kokade dem, vilket gjorde dem ätbara men lite tråkiga i smak. Kan tänka mig att de kan göras mycket godare.
Ska ta med mig överblivna plattor till Belgien så får jag, Anne och Mieke fingulera ut hur man på bäst sätt tillagar dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar