söndag 8 januari 2012

Fick ett fint mail med frågor angående mitt förra inlägg seitanmaken.
Så ja, tänkte jag skulle posta frågor och svar här :)


Heeeeej! :):)

Jeg har noen spørsmål angående seitan-oppskriften:

-hvordan koker man bokhvete uten pressurecooker, og tar det veldig lang tid?
(Jeg har bare litt under 2 timer til å lage mat imorgen :P )

Bovete kokar man aldrig i presskokare. 

Här är recept från avelineboken exakt hur man gör:

1 kopp bovete (ska vara nog till tre portioner)
2 koppar vatten per kopp bovete
1 pinch salt per kopp bovete

Skölj boveten och torr-rosta det i en stekpanna tills det är så varmt att du inte kan hålla det mellan fingrarna, och det får inte brännas heller.

Mät upp vatten och koka tillsammans med salt.
Häll de rostade bovetekornen direkt i det kokande vattnet, sätt på lock, sänk värmen till 1:an eller 2:an och "simmer" i ca 20-30 minuter, eller tills allt vatten är borta.

-hvor lenge koker man persilleroten (som man steker ihop med seitan, mais og gulerot)?

Du kokar persiljeroten tills den är klar, eller ja, tills den är mjuk, typ. men tänk på att du ska steka den också så inte alltför länge bara!

-skal 'pumpan' tilberedes på noe vis før man friterer den i 'pumpasmetet'?

Det enda jag gjorde med pumpan var att skära upp den. (pumpasmeten heter på riktigt tempura)

-hva slags mel bruker man i 'pumpasmetet', og hva er blandingsforholdet mellom mel, 
arrowrotmel og salt?

Helst ska du väl ha fullkornsvetemjöl, men det går ganska bra med vilket mjöl du än vill.
Recept från Aveline:

1 kopp fullkornsvetemjöl
1 till 2 matskedar kuzu eller arrowrotmjöl
pinch havsalt
1 kopp vatten PER kopp med mjöl och arrowrot

Ju mer arrowrot du använder desto mer transparent och krispig blir tempuran.
Om den blir för vattnig? Tillsätt mer mjöl, om den blir för torr, tillsätt mer vatten. Svårare än så är det inte.

-bruker man bare vanlig solsikkeolje til å fritere?

Jag använder vanlig solrosolja.
Traditionellt i Japan så använder man sesamolja, Aveline Kushi älskar mörk sesamolja.
Hon skriver att man kan även använda oraffinerad "safflower" olja eller majsolja.
Blanda inte olika oljor, för det kan orsaka bubblor och skvättningar=Fara för bränning.

Kom ihåg att vara försiktig när du friterar, det är väldigt varm olja du använder!

Tips! för att kolla om oljan är tillräckligt varm, stick en ätpinne i botten, om det kommer massa bubblor är den redo.

-kan man evt. bruke jordskokken (husker ikke hva du kaller det..http://www.urter.ayla.no/assets/images/jordskokk.jpg
som erstatning hvis jeg ikke får tak i pumpa/hokaido imorgen? :P Uten å fritere det, vel å merke.

Ja det kan du, blir dock inte lika bra tror jag, sedan jordärtskocka blir så salt. Jag tror det blir godare om du bestämmer dig för att fritera något annat, kanske potatis i tempura? Eller någon annan rot? Palsternacka kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar