Så ja, tänkte jag skulle posta frågor och svar här :)
Heeeeej! :):)
Jeg
har noen spørsmål angående seitan-oppskriften:
-hvordan
koker man bokhvete uten pressurecooker, og tar det veldig lang tid?
(Jeg
har bare litt under 2 timer til å lage mat imorgen :P )
Bovete
kokar man aldrig i presskokare.
Här är
recept från avelineboken exakt hur man gör:
1 kopp
bovete (ska vara nog till tre portioner)
2
koppar vatten per kopp bovete
1
pinch salt per kopp bovete
Skölj
boveten och torr-rosta det i en stekpanna tills det är så varmt att du inte kan
hålla det mellan fingrarna, och det får inte brännas heller.
Mät
upp vatten och koka tillsammans med salt.
Häll
de rostade bovetekornen direkt i det kokande vattnet, sätt på lock, sänk värmen
till 1:an eller 2:an och "simmer" i ca 20-30 minuter, eller tills
allt vatten är borta.
-hvor
lenge koker man persilleroten (som man steker ihop med seitan, mais og
gulerot)?
Du
kokar persiljeroten tills den är klar, eller ja, tills den är mjuk, typ. men
tänk på att du ska steka den också så inte alltför länge bara!
-skal
'pumpan' tilberedes på noe vis før man friterer den i 'pumpasmetet'?
Det
enda jag gjorde med pumpan var att skära upp den. (pumpasmeten heter på riktigt
tempura)
-hva
slags mel bruker man i 'pumpasmetet', og hva er blandingsforholdet mellom
mel,
arrowrotmel
og salt?
Helst
ska du väl ha fullkornsvetemjöl, men det går ganska bra med vilket mjöl du än
vill.
Recept
från Aveline:
1 kopp
fullkornsvetemjöl
1 till
2 matskedar kuzu eller arrowrotmjöl
pinch
havsalt
1 kopp
vatten PER kopp med mjöl och arrowrot
Ju mer
arrowrot du använder desto mer transparent och krispig blir tempuran.
Om den
blir för vattnig? Tillsätt mer mjöl, om den blir för torr, tillsätt mer vatten.
Svårare än så är det inte.
-bruker
man bare vanlig solsikkeolje til å fritere?
Jag
använder vanlig solrosolja.
Traditionellt
i Japan så använder man sesamolja, Aveline Kushi älskar mörk sesamolja.
Hon
skriver att man kan även använda oraffinerad "safflower" olja eller
majsolja.
Blanda
inte olika oljor, för det kan orsaka bubblor och skvättningar=Fara för
bränning.
Kom
ihåg att vara försiktig när du friterar, det är väldigt varm olja du använder!
Tips!
för att kolla om oljan är tillräckligt varm, stick en ätpinne i botten, om det
kommer massa bubblor är den redo.
-kan
man evt. bruke jordskokken (husker ikke hva du kaller det..http://www.urter.ayla.no/assets/images/jordskokk.jpg)
som
erstatning hvis jeg ikke får tak i pumpa/hokaido imorgen? :P Uten å fritere
det, vel å merke.
Ja det
kan du, blir dock inte lika bra tror jag, sedan jordärtskocka blir så salt. Jag
tror det blir godare om du bestämmer dig för att fritera något annat, kanske
potatis i tempura? Eller någon annan rot? Palsternacka kanske?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar