måndag 2 januari 2012

Hamburgare

Självklart är en tid med Dag Erik inte fullbordad utan hamburgare med pommes. Så vi lagade Linsburgare:
  • Bruna linser
  • Brunt kort ris
  • Lök
  • Vitlök/shoyu
  • Majs
  • Morot
  • Potatis.
Först kokade jag linser och ris.
Sen rev jag potatis och morot.
Sen hackade jag båda lökarna smått.
Sen stekte jag lök, potatis och morot tillsammans.
När riset och linserna var klara mixade jag i en mixer, ca dubbelt så mycket linser som ris.
Sen mixade jag lökmixen i linsmixen för hand.
Jag hade inte detta men jag skulle rekommendera att ha i lite quinoagryn också, tror det skulle vara gott.
Jag kryddade egentligen bara med vitlök och havsalt men man kan självklart krydda med det man själv vill.
Om man upplever att burgarna inte håller ihop (vilket man kommer att uppleva men jag menar snarare att de faktiskt bara faller sammen hela tiden och skapar en färs istället) så kan man blanda i lite arrowrot, maizena eller kuzu.
Sedan är det bara att steka.



Till burgarna serverade jag bröd. Champinjoner stekta i mörk sesamolja och havsalt. Smalt skärd rödkål. Ingefärspickle. Och två olika såser.

Ärtsås
Denna lärde Anne mig.
Ångkoka frysta ärtor. Mixa med mixer tillsammans med lite vitlöksshoyu och vit miso. Om den blir för torr, blanda i lite olja. Mums!

Noricondiment
Riv ner ca 5 noriblad i en liten kastrull. Häll på tre delar vatten en del shoyu så att det täcker norin. Låt koka tills det blivit en slimig gegga. Om det är för salt, tillsätt mer vatten och låt koka bort en gång till. (Den blir väldigt väldigt salt, men väldigt god i väldigt små kvantiteter)

Pommesen var vi väldigt lat på och köpte den "renaste" vi fann på ica, gjord i Norge med bara potatis, olja och salt. In i ugnen och det var klart. Hehe, ibland får man vara lat :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar